25 jaar adviseur marketing en communicatie in de techniek

Home » Ondernemen » 25 jaar adviseur marketing en communicatie in de techniek
25 jaar adviseur
Op 1 september 2020 bestond ik 25 jaar. Het was niet mijn eigen verjaardag, maar die van DeJong&Verder dat ik in 1995 oprichtte. Die dag was ik exact een kwart eeuw zelfstandig adviseur marketing en communicatie. Ik werd verrast met een jubileummagazine en een diner waarvoor een groep klanten en relaties zich had verzameld. Ik had al wat aantekeningen om zelf een overzichtsartikel te maken. Nu kon ik niet meer achterblijven! Ik maakte een lang en een kort artikel, dat je deze pagina leest. De uitgebreide versie staat op Linkedin.
 

Een kwart eeuw is een generatie. In zo’n periode kan er veel veranderen. Dat klopt, het gebeurde. Internet is de belangrijkste bron van alle veranderingen waarmee we in de marketing en communicatie te maken kregen. In dit artikel lees je hoe een enthousiaste professional zich staande hield en zich ontwikkelde en haar vak in de technische sector volwassen werd. Er is veel veranderd in marketing en communicatie, of niet?

Van zenden naar dialoog

Er is veel veranderd, in de maatschappij en in het vak. Door de jaren heen zijn er veel specialisaties ontstaan in marketing en communicatie, en steeds meer tools om het werk te doen, al dan niet geautomatiseerd. Dat maakt dat van een generalistische blik nog nauwelijks sprake kan zijn.

Een grote ontwikkeling is de switch van ik-communicatie naar de klant centraal zetten. Van zenden naar dialoog. Nog niet overal lukt dat altijd even goed… Maar de ontvanger, de klant is actief; hij zoekt zelf en vindt. Hij acteert en reageert. Niet altijd tot ieders genoegen. Hij heeft macht en mogelijkheden.

Er is integratie ontstaan tussen de afdelingen communicatie en marketing; ze werken meer samen dan vroeger. Communicatie bedient zich van marketing, en andersom. Marketing is bovendien een volwassener discipline in de bouw geworden, ook dat heeft er aan bijgedragen.
In mijn eigen ontwikkeling en werk zie ik die vervlechting ook. Niet in de laatste plaats doordat ik fors investeer in mijn eigen ontplooiing en daarvoor ook na 25 jaar nog steeds super gemotiveerd ben.

Niet veel veranderd in marketing en communicatie!

Wat niet is veranderd is de basis van het werk. Onveranderd speelt dat een boodschap nog steeds verspreid moeten worden in de markt wil je iets bij iemand doen landen en hem of haar verleiden. Ging het vroeger vaak om ‘voorlichten’, steeds meer is nu de kunst er de juiste taal voor te kiezen, het in het juiste instrument of vorm te gieten en de juiste timing te bepalen. Want de mens wordt overspoeld met informatie.
Deze kunst is te leren. Voor succes heb je veel volharding en doorzettingsvermogen nodig.

Tekst om te informeren en te overtuigen blijft het belangrijkste ingrediënt, en is met alle hedendaagse kanalen misschien zelfs het instrument geworden dat het verschil maakt omdat iederéén zich ervan bedient, van directeur en ondernemer tot de uitvoerenden op de bouwplaats en in de fabriek. Er zijn daarvoor immers meer mogelijkheden dan ooit.

Uiteindelijk komt het ook nu en in de toekomst neer op je verplaatsen in de ander en hem of haar bereiken met je boodschap. Dat lukt met aandacht voor de ander, op een manier die verbindt en beklijft.

15 Kenmerken die een adviseur succesvol maken

Nog nét voor de 2e lockdown in september werd ik verrast door een groep goede klanten en relaties die zich hadden verzameld voor een diner ter ere van 25 jaar DeJong&Verder. Zij boden mij een jubileummagazine aan dat bol staat van felicitaties en lovende woorden. Het geeft tegelijk een overzicht van hoe ik mij ontwikkelde als zelfstandig adviseur.

Ik heb 15 eigenschappen op een rij gezet die een adviseur succesvol maken, het zijn quotes van goede bekenden die aan het magazine meewerkten. Laat ze je inspireren (en ik ben even trots 😊)!

 1. Bewondering voor je daadkracht en enorme doorzettingsvermogen – Jacqueline de Nood-Parée
 2. Je bent een vakvrouw die bewuste keuzes In je werk. En in het leven. Ik vind je sterk. – Marjolein te Kolsté
 3. Ik heb bewondering voor je lange adem en het feit dat je nooit stilzit en telkenmale een nieuwe slinger weet te geven om relevant te blijven in jouw business – Ad Huizenga
 4. Fijn dat ze overal over mee kan praten omdat ze een heel brede kennis heeft – Egbert de Jong
 5. Veel waardering voor de manier waarop jij met je bedrijf inspeelt op trends en ontwikkelingen van ons vak – Glenn Metselaar
 6. Your creativity and passion are contagious and have truly made the difference in our EU-project – David Grisaleña Rodríguez
 7. Gewoon door tijd voor elkaar te nemen schudden we zo weer een ‘disseminatie’ uit onze mouw – Carl-peter Goossen
 8. Haar doel is vooral om klanten uit het bedrijfsleven en bij brancheorganisaties meer waarde te laten creëren door beter te communiceren – Frank de Groot
 9. Mooie idealen zijn goed, maar worden geen werkelijkheid zonder de schouders er onder te zetten. Die combinatie waardeer ik heel erg in jou – Peter Brouwer
 10. Onze stoere initiatieven voor een duurzame kanteling in bouwend Nederland lukten dankzij jouw schouders eronder. Met je persberichten opende je ontelbare deuren voor ons – Clarence Rose
 11. Je durft te experimenteren en nieuwe wegen te verkennen en dat inspireert – Joyce van den Hoek Ostende
 12. Saskia heeft een vriendelijke manier om haar visie te realiseren – Erik de Ruijter
 13. Dat veel-voor-elkaar-met-weinig, dat zit echt in haar – Leen van Stijn
 14. Ze kijkt over de grenzen van haar vakgebied heen, waardoor ze zich in mijn ogen onmisbaar maakte bij ons – Helmut Faust
 15. Over wat in onze redactiemailbox komt is altijd goed nagedacht door Saskia, inhoudelijk gedreven en met zorg, pit en passie gemaakt – Eddy Buiting

 

Wil je ook lezen over hoe mijn pad verliep vanaf het begin van mijn werkend leven? Het uitgebreide verhaal – mét inkijk in hoe de sector zich qua marketing en communicatie ontwikkelde – staat op Linkedin.

Speciale dank aan mijn dochter Noor van Wijk en goede vriendin Marjolein te Kolsté, die dit hele plan van magazine en diner bedachten en tot in de puntjes verzorgden!

Vergelijkbare berichten