7 beeldbanken die jou gratis foto’s mailen

Home » Marketing » 7 beeldbanken die jou gratis foto’s mailen
gratis beeldbanken

Gratis fotomateriaal

Heb jij dat ook? Dat je dagelijks bezig bent met beeld? Met beeld bedenken, zoeken, aanpassen, plaatsen. Ik voorspel dat je steeds meer met beeld bezig zult zijn: beeld wordt leidend en gaat het succes van contentmarketing mee bepalen. Maar help; hoe kom je aan goede en rechtenvrije foto’s? Ik noem je 7 beeldbanken die jou graag regelmatig gratis foto’s mailen. Daar zit natuurlijk niet altijd iets voor je bij. Maar het helpt bij je zoektocht naar de geschikte foto.  

Meer dan 7 beeldbanken met rechtenvrije foto’s

Allereerst: er zijn veel meer sites waar je gratis fotomateriaal kunt vinden dan de 7 die ik hier vermeld. Maar bij deze beeldbanken kun je je aanmelden voor een regelmatige mail met gemiddeld een stuk of 10 foto’s. Dat is handig, zo af en toe zal er zeker wat bij zitten waar je nu of in de toekomst iets aan kan hebben.

Zo vergaat het mij namelijk ook. En hoe vaker je beeld voorbij ziet komen, des te makkelijker wordt het je weg in fotosites te vinden en het geschikte plaatje te selecteren. Misschien wordt het daardoor ook makkelijker zelf beeld te bedenken. Aan je smartphone kan het niet liggen. Daar kan iedereen tegenwoordig de mooiste plaatjes mee schieten. Laat je inspireren!

De 7 beeldbanken

  • Death to the Stock – Dit is geen gratis beeldbank, je kunt je opgeven voor een maandelijkse mail met gratis foto’s.
  • Pexels – 1x per maand een nieuwsbrief met gratis foto’s. De gehele beeldbank bevat gratis foto’s.
  • Pickjumbo – maandelijks een mail met gratis foto’s, maar de beeldbank is niet gratis.
  • Snapwire – iedere 7 dagen 7 foto’s, veel gratis foto’s, maar een nog groter deel betaald.
  • Stocksnap – 1x per week een mail uit grote database met veel categorieën, alles gratis.
  • Stokpick – 10 foto’s per 2 weken, hele database gratis.
  • Unsplash – 10 HR-foto’s iedere 10 dagen. Prachtig materiaal, maar niet makkelijk zoeken. Deze database wordt overigens maandelijks wel 1 mln keer bekeken.

En bleek dat er nog een 8e is die mij wekelijks mailt! Dus nog toegevoegd:

  • Freepik – wekelijks 8 beelden, kan ook grafisch zijn of vectors

De foto’s die jij uit deze databases haalt zijn alle vrij voor commercieel gebruik, dus naamsvermelding is niet nodig. Op een aantal sites vragen ze expliciet of jij ook materiaal wilt uploaden.
Ga eens kijken of er wat voor je bij zit!

De beeldbank waar ik het meest aan heb is Pixabay. Staat niet in deze lijst omdat ze geen mailings sturen. Toch hier zeker het vermelden waard.

Beeld wordt leidend en gaat het succes van PR en contentmarketing mee bepalen

 

Mocht je echt Nederlandse plaatjes zoeken, dan is het best lastig om gratis materiaal te vinden. Deze beeldbanken in deze lijst zijn internationaal. Je vindt er wel wat Nederlandse foto’s op, maar niet veel. Voor de echt Hollandse plaatjes kun je beter terecht bij Hollandse (en betaalde) beeldbanken. Er is 1 uitzondering:

Nederlandse roots: TechniekTalent.nu

Een speciale vermelding verdient de Techniek Beeldbank. Het is de enige beeldbank van Nederlandse origine waar al het beeld gratis is. 1.500 foto’s in de beeldbank laten zien hoe leren en werken in de techniek er anno nu uitziet en moeten jongeren aansporen om een loopbaan in die sector te overwegen. Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van nieuw beeld.

Bouw je eigen beeldbank op

Ook wil ik je graag meegeven werk te maken van een eigen beeldbank. Of: als je al veel foto’s her en der hebt, deze te ordenen en met een goede categorie-indeling op één plek te bewaren. Ik heb dat vorig jaar zelf gedaan en ik heb er dagelijks plezier van.

Lees ook de blog: In 5 stappen je visuele identiteit met beeld dat spreekt. Daarin help ik je met 5 stappen op weg naar de visuele identiteit van je content. En lees je hoe je (stock)beeld eigen maakt.

Meer

Vergelijkbare berichten