7 tips voor videomarketing voor je technische merk

Home » Marketing » Contentmarketing » 7 tips voor videomarketing voor je technische merk
videomarketing voor je technische merk

Videomarketing voor je technische merk

Videomarketing voor je technische merk is booming! Dit kan heel veel voor je doen. In dit artikel vind je ideeën om dit indringende marketingmiddel in je activiteiten te integreren. Mijn 7 tips en ideeën helpen je op weg.

Met videomarketing kun je je bereik vergroten

Heb jij het ook gemerkt? Videomarketing voor je technische merk is booming! Het is in rap tempo leading aan het worden in contentmarketing. De verwachting is dat het een steeds belangrijker middel in de marketingmix wordt. Dat komt natuurlijk vooral doordat video van iedereen is geworden en de techniek steeds eenvoudiger wordt, met dank aan YouTube en de smartphone. Als ervaren videovrouw (ahum) geef ik je graag ideeën om dit indringende middel in jouw activiteiten te integreren. Geef je bedrijf een gezicht met videomarketing! Mijn 7 tips en ideeën helpen je op weg.

Jaren geleden al weer ging ik met korte nieuwsvideo’s voor klanten aan de slag. Die wilde ik onder andere gebruiken om het bereik van een persbericht te vergroten. Volgens mij hoefde het niet zo ingewikkeld te zijn, terwijl het grote aandacht kon trekken. Ik interview al jaren mensen voor magazines, brochures, publiciteit enz. Ik kon dat interview ook direct op video opnemen en eenvoudig editen. Voor montage wilde ik met Adobe Premiere Elements aan de slag. Ik kon alleen niemand vinden die mij dat kon leren. Dus leerde ik mezelf te monteren, uiteindelijk vond ik over deze software wel een instructieboek. Nieuwsvideo’s bleken inderdaad doeltreffend, pakkend en tegen beperkte kosten te realiseren. Ter plekke bedachten we het verhaal, ik interviewde en nam het verhaal op met een HD-pocketcamera.

Video was ooit vooral een PR-middel

Hoewel ik dacht dat al mijn klanten in no time met nieuwsvideo’s aan de slag zouden gaan, was niets minder waar. Door de jaren heen heb ik een aantal zeker enthousiast kunnen maken, maar de hausse bleef uit. Video had nog de naam groots en duur te zijn. Dat het anders kon, tegen lage kosten en met veel eigen inbreng, was voor velen nog een brug te ver. Van het begrip videomarketing was nog geen sprake. Video was vooral een PR-middel.

Video’s worden korter en spontaner

Wat nu anders is dan de tijd van pakweg 20 jaar geleden toen ik corporate- en projectvideo’s maakte, is dat er een heel nieuw genre video is ontstaan. Je maakt ze zelf of schakelt een cameraman in die zelf edit, een heel team is niet meer nodig. Al het materiaal past in een paar tassen. Van een doortimmerd script vooraf is ook niet altijd meer sprake. Dat is helemaal niet erg, want het eindresultaat wordt spontaner. En niet te vergeten: de video’s worden steeds korter. Ja, de tijden zijn echt veranderd. Natuurlijk bestaan corporate video’s nog steeds, maar er is een heel scala aan nieuwe mogelijkheden ontstaan die van video een marketingmiddel hebben gemaakt.

We zijn in een niet-lezen tijdperk aanbeland

Mijn aanpak van toen ik zelf met nieuwsvideo’s begon is dezelfde, maar ik betrek er nu een cameraman bij. Een paar jaar geleden besloot ik opname en montage voortaan uit te besteden. De filmpjes worden beter en kan ik me meer concentreren op de opnamen en het interview.

Mijn eigen vlogs voor www.woontlekker.nl maak ik overigens nog wel zelf.

Helft van video’s korter dan 2 minuten

Onderzoek uit de VS wijst uit dat video aan een snelle opmars bezig is. We zijn in een niet-lezen tijdperk aanbeland. Gemiddeld maken bedrijven maandelijks 18 video’s. OK, in de VS zijn ze met marketing verder dan in ons land… En meer dan de helft van de video’s duurt nog maar 2 minuten. En als ze minder dan 1,5 minuut duren bekijkt ruim 50% van de kijkers ze helemaal. Cijfers die er niet om liegen. Zeker omdat 5% van de video’s 77% van het bereik genereert, zo bleek ook uit het onderzoek. Zoek je meer inspiratie? Ik vond hier nog meer geschikte informatie.

7 tips voor videomarketing om je bedrijf een gezicht te geven

Benodigde tijd: 60 dagen

Je geeft je bedrijf absoluut een gezicht met videomarketing. Met deze tips en ideeën help ik je graag op weg.

 1. Creëer direct impact

  De spanningsboog is kort. Die blijkt bij video zelfs maar 8,5 seconden te zijn! Je moet dus in de eerste seconden de aandacht van de kijker pakken en hem overtuigen dat jouw video zijn aandacht waard is.

 2. Ga met een videoproject aan de slag zoals je voor ieder marketingmiddel doet

  Bepaal wie je wilt bereiken, wat je wilt vertellen, op welke manier dat het beste kan en wat je er mee wilt bereiken.

 3. Durf gebaande paden los te laten

  Ook videomarketing voor je technische merk leent zich voor een wat lossere aanpak en improvisatie. Maak het persoonlijk en spontaan.

 4. Voeg een call to action toe

  De beste plek is aan het eind van de video. Dat kan een oproep zijn om te abonneren op je kanaal, om de video en de pagina te liken, om te delen met anderen, om een reactie geven op de video, om andere content bekijken. Maar het kan ook meer salesgericht zijn zodat men iets bij je aanvraagt of gaat bestellen.

 5. Denk niet per se aan verkoop

  Vertel een verhaal en zoek de verbinding met de kijker. Hoe meer en hoe pakkender het verhaal dat je vertelt, des te beter begrijpt de kijker waarvoor jij en je bedrijf staan en wat je voor hem kunt betekenen.

 6. Veel mensen bekijken privé video op hun smartphone en zonder geluid

  Ook in de b2b wordt video op steeds kleinere schermen bekeken. Dus het is niet verkeerd je video’s te ondertitelen.

 7. Denk ook aan SEO

  Denk bij videomarketing voor je technische merk ook aan SEO: gebruik zoekwoorden in de titel en voeg een SEO-beschrijving toe aan je video. Dat kan zowel op YouTube als op Facebook.

Op Frankwatching kwam ik een filmpje tegen met 5 redenen waarom je video niet wordt bekeken. Ligt in het verlengde van wat ik hier schrijf. Ben je nog niet overtuigd bekijk dat dan zeker ook even. Duurt maar… inderdaad: 2 minuten!

Content boven beeldkwaliteit

Als contentmaker kun je niet meer om de kracht van video heen. Dus begin, je smartphone is goed genoeg! Eén belangrijke geruststelling: ging het ooit om de allerbeste kwaliteit, daar hoef je je vandaag niet meer de allergrootste zorgen over te maken. De inhoud, de content, telt veel meer dan de (beeld)kwaliteit. Dat hebben al die vloggers met een 6- of 7-cijferig publiek wel bewezen. Dus wil je binnen je bedrijf iets met video? Schakel hulptroepen in of ga gewoon zelf aan de slag. Doen!

Heb je hulp nodig? Neem dan contact met me op.

Saskia de Jong

Saskia de Jong

Zoek je houvast, ideeën en inspiratie voor je business en je marketing?

Ik ben marketeer en media expert in het technisch mkb. Frequente zichtbaarheid met een goed verhaal dat duurzame impact heeft, vormt dagelijks mijn rode draad. Hoe je kennis en visie vertaalt, doelgroepen bereikt met impact en business genereert, is de kern van menig project.

Ik werk vaak voor kennisintensieve organisaties, regelmatig samen met projectpartners en ook internationaal. Ik blog over ondernemen, groeien en marketing en op het consumentenblog woontlekker.nl blog ik over energieneutraal wonen.

In de SPREX-podcast praat ik met experts over impact. Verrassende gesprekken van een half uurtje die je concrete ideeën en inzichten geven om zelf impact te maken.

Wil je sparren? Bel me op (085) 017 1700, mail naar saskia@dejongev.nl of ontmoet me op Linkedin.

LinkedIn profiel Saskia de Jong

Vergelijkbare berichten