Gekluisterd aan de buis zat ik tijdens de inauguratie van Joe Biden. Lady Gaga en J.Lo, wat een gasten had hij on stage! Maar de show stal Amanda Gorman. Heb je het ook gezien? Poëzie, ritmiek, theater, er zat zoveel in haar voordracht. Nagenoeg iedere zin kwam met gebaren, met tonen, met rust en pauzes.
Wat een verrassing om op 4 mei tijdens de Dodenherdenking op de Dam Amara van der Elst te zien. Ook zij maakte enorme indruk met een spoken word voordracht, want zo heet deze kunstvorm.
‘Je kunt er mensen diep mee raken en zorgen dat ze gaan praten over dingen die ze liever mijden. Het verbindt enorm’, aldus Amara in een interview. Prachtige verhalen op een ritmische toon, maatschappelijk betrokken. Dat zijn wat kenmerken van een spoken word.

Is een spoken word een optie in het zakelijk leven? OK direct toegegeven: achter de laptop tijdens de Zoom-meeting is praten makkelijk, maar een heuse voordracht wordt complexer. Laat staan de woordkunst van het niveau van Amanda en Amara. Maar wie weet betreed je weer snel het echte podium. Voor de groep tijdens een training of andere presentatie. Of sta je straks weer als vanouds voor het whiteboard in de wekelijke vergadering (ik kan het me nauwelijks voorstellen).

Los van het fysieke podium zijn er elementen van deze woordkunst waarvan we allemaal kunnen leren en kunnen toepassen. Schrijf eens een zin op en leg de klemtoon steeds op een ander woord in de zin. Je zult verbaasd zijn op hoeveel verschillende manieren dat kan en hoeveel andere betekenissen die zin er door krijgt. Bij een presentatie, hoe groot of klein ook, kun je daar gebruik van maken. Bepaal van tevoren welke zin of zinnen belangrijk zijn en bedenk waarop de klemtoon moet liggen. Vermoedelijk ligt er maar één keuze voor de hand. Als je dit van tevoren bedenkt en bepaalt, maakt die zin meer indruk. Want je bent er op voorbereid.

Een andere eenvoudige techniek die ik zelf vaak toepas bij presentaties is denken in punten. En in rust dus. Wie bewust rust tussen zinnen inbouwt geeft woorden extra klank en nagalm. Creëert tijd zodat betekenis kan indalen. Neem gerust een voor je gevoel extreem lange rust tussen 2 zinnen. Ongemakkelijk wordt die rust niet snel voor de ander, probeer het maar eens uit.
Van tevoren bepalen welk gebaar bij die ene zin of dat ene begrip past? Dat heb ik in de voorbereiding van presentaties niet eerder bewust meegenomen. Ik ga het zeker eens uitproberen, met dank aan Amanda en Amara.

Gepubliceerd in Bouwmagazine, gedrukte editie.

https://www.bouwmagazine.nl/