Content piramide voor slimme contentmarketing [+ video]
Heb je kennis en expertise die een ander niet heeft? Wil jij een kennispartner zijn van je klanten en relaties? Met de content piramide bouw je dat op. Het is een visueel model waarin je soorten content stapelt, met bovenaan de content die het meest waardevol is, zoals bijvoorbeeld een white paper. De inhoud hiervan gebruik je voor de content op de niveaus er onder. Zo bouw je een structuur zonder dat je steeds iets nieuws verzint, want de basis heb je. De content piramide geeft je een handige structuur voor slimme contentmarketing. Hang-em boven je bureau!
Herken je dat? Dat je veel ideeën hebt om content te maken voor je website en allerlei sociale media, maar dat je niet weet waar je moet beginnen? Dat deadlines verschuiven en je zonder duidelijke lijn her en der wat socials posts plaatst?
Wees gerust, er is een model dat je kan helpen: de contentmarketing piramide van het Amerikaanse bedrijf Curata. Hiermee kun je voor een thema, project of onderwerp alle content indelen en structureren. In deze blog (+ video) bespreek ik dit model aan de hand van een artikel dat Curata publiceerde.
Vind je regelmatig content maken lastig omdat je worstelt met je volle agenda?
Door maandelijks mee te doen met de online Contentklas verhoog je de kwaliteit en regelmaat van je teksten, met structuur en hulp van coach en klas. Als je meedoet maak jij minstens 10 teksten!
Contentmarketing uiterst kansrijk voor technische markt
De focus van de moderne marketing is contentmarketing: goeie aantrekkelijke informatie waar een ander iets aan heeft, hem in zijn werk of leven verder helpt. Zit jij in de technische markt? Dan komt dat heel goed uit! In de business to business sector is kennis de motor van de organisatie. In de b2b draait het om kennis, expertise en ervaring, en dat is de basis voor contentmarketing.
In contact komen met je doelgroepen is de laatste 5 tot 10 jaar erg veranderd. Dankzij het internet kun je je klanten, partners, collega’s, onderaannemers, consumenten enz. bereiken via blogs, white papers, online platforms. En vooral, via sociale media zoals Facebook, Twitter en zakelijke netwerken zoals Linkedin. Heel snel en op ieder moment van de dag.
Wat is contentmarketing ook al weer?
Als jouw online content door anderen wordt gedeeld kun je een groot bereik creëren en je netwerk en klantenbestand fors uitbreiden en relaties verstevigen. Iedereen is uitgever geworden, jij dus ook. Er zijn tal van mogelijkheden om zichtbaar te zijn. Online kun je een sterk profiel creëren in de markt en een expertstatus opbouwen, veel sneller dan alleen in de fysieke wereld.
Grootste marketing uitdagingen
In marketingonderzoeken (oa. Forrester) komen steeds deze 3 uitdagingen van contentmarketing naar voren:
- Er lijkt nooit voldoende tijd of geld te zijn voor contentmarketing
- Het is moeilijk voldoende content te maken op een regelmatige basis
- Gebrek aan focus en visie, of de strategie niet of nauwelijks vastleggen
De contentmarketing piramide kan je helpen om orde in je chaos te brengen omdat hij je helpt je acties vast te leggen, te structureren en te coördineren. Het is een strategisch frame waarmee je een content campagne kunt maken over een thema, project of onderwerp bijvoorbeeld. Als je er mee gaat werken zul je merken dat je direct inzicht krijgt in veel gebruikte vormen voor content, hoeveel inspanning ze vergen en hoe die zich onderling verhouden.
Content piramide eenvoudig en vernuftig
De piramide is een eenvoudig visueel model waarin je soorten content stapelt, met bovenaan de content die het meest waardevol is, zoals bijvoorbeeld een white paper. De inhoud hiervan gebruik je voor de content op de niveaus er onder. Helemaal onderaan staat een hele berg social posts die je gebruikt om de aandacht te vestigen op de meest waardevolle content die aan de top van de piramide staat.
In de content piramide stapel je soorten content over 1 onderwerp. Het meest waardevolle bovenaan, het snelst geconsumeerde onderaan.
Ik ben erg enthousiast over dit model en gebruik het in de cursussen die ik geef. Het is een eenvoudig model maar zit vernuftig in elkaar. Ik merk dat veel cursisten er direct een aha-gevoel bij krijgen, want het model maakt perfect duidelijk hoe de content zich tot elkaar verhoudt. Het is bijna een opluchting voor hen te zien dat je een complete basis maakt en dat je die daarna tot op micro-niveau kunt uitrollen, tot en met de eenregelige post op social media. De content piramide is een model dat je helpt om vormen en inhoud te kiezen en die goed op elkaar af te stemmen. En als je dat lukt dan gaan ze elkaar versterken.
Je hoeft het content wiel niet opnieuw uit te vinden
De contentmarketing piramide is een aantal jaren geleden ontwikkeld door Curata, een vooraanstaand bedrijf uit de VS dat software levert om je contentmarketing te plannen, te maken en te meten. Wat ik zo goed vind is dat je dankzij dit model inhoud en onderdelen opnieuw gaat gebruiken. Je hoeft het wiel dus niet steeds opnieuw uit te vinden. Informatie kun je meermaals gebruiken voor content op andere niveaus.
Contentpiramide: 5 onderdelen op 3 niveaus
De piramide bestaat uit 5 onderdelen georganiseerd op 3 niveaus:
- Core content – Dat is je kerncontent (niveau 1), die de meeste waarde heeft, zoals een white paper of een e-book. Content die het ultieme uithangbord is voor jouw expertise. Het is informatie die veel tijd en energie vergt en die niet vaak verschijnt.
- Derivative assets – Dat is daarvan afgeleide content (niveaus 2, 3 en 4), delen van je kerncontent die men makkelijk of makkelijker consumeert, die je makkelijk ergens weg kunt zetten of aan kunt bieden, zoals blogs en presentaties.
- Promotional micro content – Dit zijn korte stukjes van die kerncontent zoals social posts en nieuwsbrieven, die de aandacht op die kerncontent vestigen (niveau 5).
Je kerncontent is het vertrekpunt voor alle andere content. Hoe verder naar beneden hoe eenvoudiger en sneller je het samenstelt en hoe vaker je het verspreidt. Alles om de aandacht te vestigen op de kencontent.
Helemaal onderaan staat de promotionele content, zoals posts op social media. Dat kunnen ook al bestaande berichten van andere bronnen zijn die je gebruikt en eventueel aanpast. Dat wordt bedoeld met curated content. Ook weer bedoeld om de aandacht op je kerncontent te vestigen.
Aan de rechterkant zie je dat de informatie op het hoogste niveau veel meer productietijd vergt dan de content op de laagste niveau. En zie je ook het verschil tussen ‘rare’ en ‘often’. Dus zelden en vaak.
Je kerncontent is het ultieme uithangbord voor jouw expertise
Ik ben ervan overtuigd dat dit model ook jou kan helpen om een kennispartner te worden voor je klanten en relaties met goeie content die hen verder helpt. Met de content piramide bouw je dat op. Je gaat er door zien hoe de uitingen zich onderling verhouden en hoe je het een kunt gebruiken om het ander te maken of verspreiden. En wat mij betreft bezie je het ook breder. Er zijn natuurlijk meer uitingen en dragers dan degene die je in dit model ziet staan. Zoals een presentatie op een symposium, of een brochure. Dus bekijk het wat mij betreft zeker breder dan online uitingen alleen. Dit bouwwerk voor contentmarketing kan je helderheid geven over je proces.
Grotere diversiteit in middelen en toch herkenbaar
Ik ben met name enthousiast over dit model omdat het de diversiteit in gebruikte middelen vergroot en toch tot herkenbaarheid leidt. Je gaat zien hoe alles zich onderling verhoudt. En je zult zien dat je niet steeds opnieuw iets hoeft te verzinnen, want je hebt een basis al. Dus echt een handig model om bij de hand te houden. Printen dus en aan de muur hangen.
Bij dit blog heb ik een video gemaakt over het Curata-artikel dat de contentmarketing piramide beschrijft. Klik op mijn neus om mijn verhaal te horen.
Saskia de Jong
Zoek je houvast, ideeën en inspiratie voor je business en je marketing?
Ik ben marketeer en media expert in het technisch mkb. Frequente zichtbaarheid met een goed verhaal dat duurzame impact heeft, vormt dagelijks mijn rode draad. Hoe je kennis en visie vertaalt, doelgroepen bereikt met impact en business genereert, is de kern van menig project.
Ik werk vaak voor kennisintensieve organisaties, regelmatig samen met projectpartners en ook internationaal. Ik blog over ondernemen, groeien en marketing en op het consumentenblog woontlekker.nl blog ik over energieneutraal wonen.
In de SPREX-podcast praat ik met experts over impact. Verrassende gesprekken van een half uurtje die je concrete ideeën en inzichten geven om zelf impact te maken.
Wil je sparren? Bel me op (085) 017 1700, mail naar saskia@dejongev.nl of ontmoet me op Linkedin.