Gaat ChatGPT jouw en mijn teksten schrijven (en heb ik straks nog werk)?

Home » Marketing » Gaat ChatGPT jouw en mijn teksten schrijven (en heb ik straks nog werk)?
chatgpt teksten

Werk jij al met ChatGPT, de AI-tool die teksten voor je kan schrijven? Het is revolutionair waartoe deze bot in staat is en wat hij voor je kan betekenen. De antwoorden die hij je geeft zijn verrassend, maar soms is het gewoon onzin. Dus voor mijn baan als (schrijvende) marketeer hoef ik niet te vrezen: écht originele content levert hij niet. Toch zie ik mooie kansen voor mijn werk in marketing en communicatie. Over hoe je ChatGPT kunt gebruiken terwijl tekstschrijven een deel van je werk is en mogelijk zelfs een belangrijke inkomstenbron, gaat dit blog.

Over ChatGPT is sinds eind 2022 veel te doen. De tool werd in 2020 gelanceerd na ontwikkeling van slechts 5 jaar. Na verbeteringen en filters levert hij nu echt goede teksten die je zo zou kunnen gebruiken. Toch zijn er best wat mitsen en maren, en eerlijk gezegd ben ik daar wel blij om. Mocht ik hebben gevreesd voor deze nieuwe concurrentie, dan is die vrees voorlopig ongegrond. Verder op in dit blog licht ik toe hoe ik dat zie. Ik maak een voorbehoud en zeg: voorlopig. Want de ontwikkelingen gaan hard, heel hard. En ChatGPT is niet de enige AI-tool die teksten schrijft.

Wat is ChatGPT eigenlijk?

De tool geeft zelf antwoord, dat ik ietsje heb aangepast, want er zaten dubbelingen in:

“Ik ben ChatGPT, een groot taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Ik ben ontworpen om mensachtige antwoorden te begrijpen en te genereren op basis van natuurlijke taalinvoer. ChatGPT is een van de meest geavanceerde taalmodellen die momenteel beschikbaar zijn en is getraind op enorme hoeveelheden tekstuele gegevens. Het model kan nu zeer complexe taken uitvoeren, zoals vertalingen, samenvattingen, vraag-antwoord en chatgesprekken. Hij schrijf ook software.

ChatGPT begrijpt de context van de tekst en kan op basis daarvan een passend antwoord genereren. Dit maakt het mogelijk om mensachtige interacties te hebben met computersystemen zonder de noodzaak van directe menselijke input.

Het model kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals chatbots, virtuele assistenten, automatische vertalingen, tekst samenvattingen en meer. Het is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en heeft het potentieel om de manier waarop we communiceren met computersystemen drastisch te veranderen.”

Stel jij dezelfde vraag aan hem, dan krijg je een (iets) ander antwoord. Daarover later meer.

Liever podcast luisteren?

Heb je geen zin in deze lap tekst (en wil je mijn stem eens horen)? Ik maak iedere 2 weken een podcast aflevering waarin ik praat met experts over impact en ik maak ook solo-afleveringen. Aflevering #15 is de podcast over ChatGPT. Je beluistert SPREX op Spotify en op de podcastkanalen van Apple en Google.

De podcast kun je ook beluisteren op deze site.

Waar komt ChatGPT vandaan?

Ook deze vraag typte ik uit nieuwsgierigheid in de tool. Er kwam een goed leesbaar antwoord uit, maar ik vond het te lang. Dat is, zeker bij een weinig expliciete vraag, al snel het euvel. Niet erg, want je kunt hem vervolgens vragen die tekst samen te vatten. De volgende alinea schreef ik overigens zelf, en de rest van dit blog ook. ’t Is mijn werk. En ik hoop dat het dat blijft 😊.

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI, een Amerikaans bedrijf dat in 2015 is opgericht door een groepje mensen waaronder Elon Musk, die er overigens al weer vertrokken is. Zij investeerden er 1 miljard dollar in. Microsoft stak er in 2018 ook een miljard in en zegde toe in 2023 10 miljard te investeren.

De eerste versie van de taaltool werd in 2018 gelanceerd. In de jaren daarna zijn er meerdere versies uitgebracht, elk met verbeterde prestaties en meer geavanceerde mogelijkheden. De grote doorbraak kwam in 2022 met ChatGPT: het geeft nu écht goede antwoorden die – je las het net al – heel menselijk overkomen, en er zitten veiligheidsfilters ingebouwd zodat er op de verkeerde vragen qua veiligheid en andere risico’s geen antwoord komt.

Microsoft heeft er grote plannen mee en maakte februari 2023 bekend dat de chatbot in zijn zoekmachine Bing nu met kunstmatige intelligentie (AI) wordt aangeboden. Gebruikers zouden sneller antwoorden op vragen kunnen krijgen. Ook is er een chatinterface, zodat men er mee kan chatten, zoals bij ChatGPT. De chatbot werkt al met een nieuwe versie van het AI-taalmodel van OpenAI: GPT-4.

GPT staat voor generative pre-training: generatieve training van een taalmodel.

In deze markt zijn er overigens veel ontwikkelingen: Google kondigde recent de introductie van haar chatbot Bard aan en ook in China is o.a. Alibaba bezig met een AI-taaltool.

Hoe komt ChatGPT aan input voor je teksten?

Hij werkt met 175 miljard parameters: getallen die hij in woorden vertaalt. Die variabelen zijn tot stand gekomen doordat hij getraind is op een groot deel van het internet, op de hele Wikipedia en op stapels boeken. Let wel: tot eind 2021. ChatGPT is getraind met informatie tot en met 2021. Dat betekent dat wat jij aan resultaten krijgt misschien net niet helemaal up to date is. En: wat hij je aan informatie presenteert is niet gecontroleerd op feitelijke juistheid en bevat geen nieuwe inzichten. 

Je vraagt je waarschijnlijk direct af hoe het met bronnen zit. Waar schraapt hij de informatie vandaan? Want dat is het natuurlijk: hij schraapt letterlijk het internet af. Als je ChatGPT nu voor je laat werken direct via de site https://openai.com dan levert hij je tekst waaraan je niet kunt zien waar hij die op baseert. Noch in hoeverre het klopt. Maar dat is aan het veranderen. Microsoft zet de verbeterde uitvoering van ChatGPT nu in om gebruikers veel betere zoekresultaten voor te schotelen, mét bronvermelding en verwijzing. Zodat je kunt verifiëren of de woorden zomaar van een site zijn geschraapt of van een bron komen. En ook dan zul je de tekst moeten controleren. Ook geverifieerde bronnen kunnen dingen zeggen die niet kloppen, of waarmee jij in jouw teksten niets kunt.

De versie die Microsoft nu toepast op zijn zoekmachine Bing, is volgens het bedrijf zelf aanmerkelijk krachtiger dan wat draait achter ChatGPT dat voor het grote publiek toegankelijk is, dat kun je in dit nieuwsartikel lezen. We gaan het zien.

In co-creatie met ChatGPT tekstschrijven

Uiteraard ben ik er mee aan het proefdraaien. En ik zie kansen. Allereerst: het is een AI-model dat automatisch het volgende woord in de zin voorspelt. Hij heeft geen kennis, maar rijgt woorden aan elkaar. Hij zoekt dus ook niks op, maar schrijft wat lijkt op wat het zou kunnen zijn.

Goed om je dit steeds te realiseren… Dat betekent dat hij EEN antwoord op de vraag geeft. Niet HET en zeker niet het beste.

Het is ongekend wat ChatGPT kan en ik ben daarvan zéér onder de indruk, maar zijn mindere kenmerken vind ik dat teksten vaak lang zijn, saai en niet uitgesproken. Hoe minder expliciet de vraag is, hoe meer alinea’s je krijgt. Op zich hebben ze wel een menselijke touch en zitten lappen tekst best knap in elkaar. Maar zoals ikzelf schrijf, voor mezelf of voor mijn klanten, zo schrijft hij natuurlijk niet. Authenticiteit en eigenheid zit er niet in.

En hij maakt fouten. Ik liet hem als test een brief maken die ik aan mijn gemeente kan sturen om bezwaar te maken tegen de verhoogde WOZ-waarde van mijn huis. Er komt een aardige tekst uit, maar ChatGPT schrijft ook dat de staat van andere woningen in mijn straat niet zo best is (mijn buren moeten dit niet lezen 😊) en dat er herstel aan mijn woning nodig is. De bot heeft geen weet van Woontlekker, mijn blogplatform voor consumenten over energiezuinig wonen, waarin ik zeer uitgebreid verslag heb gedaan van de verduurzaming van ons huis in verschillende blogs!

Hij maakt het nog bonter als ik vraag: maak de tekst enthousiaster. Want de opdracht tot enthousiasme werkt hij in de brieftekst ook uit in mijn wens van een hogere WOZ-waarde. Want ik heb zo’n geweldig huis waarin ik met veel plezier woon. Dát was niet de bedoeling!

ChatGPT is dus een nogal onbetrouwbare bron voor tekstschrijven. Je weet niet wat je er aan hebt. Zeker als je er mee werkt via OpenAI en je geen bronnen meekrijgt, wat ik hierboven al aangaf. Controle is altijd nodig (gelukkig, pfff).

In co-creatie met ChatGPT tekstschrijven is meer de kant die deze samenwerking voor mij uitgaat.

Wat kan ChatGPT je bij tekstschrijven uit handen nemen?

  • Content schrijven voor blogs, nieuwsbrief, webartikelen enz
  • Samenvatting maken of aantekeningen uitwerken (tot notulen bijvoorbeeld)
  • Automatische antwoorden van chatbots of helpdesks
  • Productbeschrijvingen (zeker als ze een vast format hebben)
  • Standaardbrieven
  • Complexe tekst vereenvoudigen
  • Ideeëngenerator, zowel voor zinnen (titels, slogans) als complete teksten en zoektermen

Voor mij is het bedenken en toetsen van ideeën, inclusief verzinnen van alternatieven een heel interessante. Met ChatGPT tekstschrijven probeer ik al uit, maar ik zie dit vooral als een motortje om op gang te komen met mijn eigen unieke en authentieke tekst. Ook best handig: ChatGPT bruikbare zoektermen laten bedenken, waardoor ik woorden waar de tekst op gevonden moet worden kan verbeteren en die ik als basis voor mijn EIGEN gevarieerde tekst kan gebruiken.

Ik zie ChatGPT dus vooral te gebruiken als inspirator en als leverancier van informatie die ik eigen en uniek maak. Het is een goede basis om op voort te borduren als je geen of te weinig inspiratie hebt. Ik las ergens: ‘Gaat ChatGPT het lege Word-document vervangen waarnaar je staart omdat er een tekst moet komen?’ Interessant!

Ik denk dat je na het lezen van deze alinea direct ook de kansen ziet van ChatGPT voor jouw tekstschrijven! Of had ik beter een ? kunnen typen?

Wat levert door AI gegenereerde teksten op?

In marketing en communicatie levert het werken met een taaltool mogelijk betere output op, in een efficiënter en sneller proces. Je wordt er zelf scherper door en krijgt mogelijke betere en creatievere teksten. Dat kan tot meer resultaten en effecten leiden. Ik zeg nadrukkelijk ‘mogelijk’ en ‘kan’. Want je zit natuurlijk zelf aan het roer en bent letterlijk en figuurlijk de eindverantwoordelijke voor wat er uit het toetsenbord rolt. Ikzelf zie letterlijke winst nog niet zo 1-2-3 voor me, ik zie de kansen vooral in de co-creatie en als het zetje in de goede richting.

Overigens denk ik dat ChatGPT ook een enorme hulp kan zijn voor mensen met dyslexie! Want met een druk op de knop maakt hij goed en leesbaar Nederlands van wat je invoert.

En wie geen ervaren tekstschrijver is (zoals ik) stimuleert zijn of haar creativiteit door zich met een AI-taaltool op weg te laten helpen. Kansrijk dus.

Onze unieke content is dankbare bron

Realiseer je dat wij met onze online teksten steeds meer weggeven aan tools als ChatGPT, dus daar gaat je originele content. Aan de andere kant: het bezwaar dat je met je eigen content een bron wordt voor tools zoals deze, weegt waarschijnlijk niet op tegen de reden dat je dit doet. Je zet je kennis immers online om je bedrijf en/of jezelf te promoten en waarom ze bij jou of jullie moeten zijn. En dat doet een bot niet, die heeft jouw drive, inspiratie en enthousiasme niet. Vooral daarmee doorgaan dus.

Even verder denkend: laat straks niet iedere scholier en student zijn opstellen en scripties door ChatGPT schrijven? Ik heb er zelfs al een item op het Journaal over gezien, dus dit houdt scholen en docenten ook erg bezig. OpenAI is zich hiervan ook bewust en werkt aan (voor mensen) onzichtbare watermerken die aan de tekst kunnen worden toegevoegd. Zo is straks makkelijker te controleren of de tekst door de computer of door een mens is geschreven.

‘Prompten’ bepaalt succes van tekstschrijven met ChatGPT

Essentieel is de juiste vraag te stellen: hoe goed je kunt formuleren wat ChatGPT moet doen voor je, dat bepaalt hoeveel waarde de uitkomst van het algoritme zal hebben. Het zal zeker enige oefening vergen, dus gun jezelf die tijd en inspanning. Als je bereid bent dat erin te investeren merk je snel genoeg of werken met AI voor jou een succes kan worden.

Ga onderzoeken wat je met ChatGPT kunt en ga er mee tekstschrijven. Écht mooie en originele content schrijft hij niet. Dus stop daar je energie in. En wie weet gaan we zo met z’n allen alle online content verbeteren!

De vragen in de titel van dit blog of ChatGPT mijn teksten gaat schrijven en ik straks nog een baan heb beantwoord ik dus eigenlijk met deel 1 nee en deel 2 volmondig ja! De AI-tool gaat mijn teksten niet schrijven en ik behoud zeker werk. Hij gaat me inspireren bij de contentmarketing voor mijn klanten, zodat ik betere teksten kan maken die ik mogelijk sneller produceer. Ik houd je op de hoogte 😊

Saskia de Jong

Saskia de Jong

Zoek je houvast, ideeën en inspiratie voor je business en je marketing?

Ik ben marketeer en media expert in het technisch mkb. Frequente zichtbaarheid met een goed verhaal dat duurzame impact heeft, vormt dagelijks mijn rode draad. Hoe je kennis en visie vertaalt, doelgroepen bereikt met impact en business genereert, is de kern van menig project.

Ik werk vaak voor kennisintensieve organisaties, regelmatig samen met projectpartners en ook internationaal. Ik blog over ondernemen, groeien en marketing en op het consumentenblog woontlekker.nl blog ik over energieneutraal wonen.

In de SPREX-podcast praat ik met experts over impact. Verrassende gesprekken van een half uurtje die je concrete ideeën en inzichten geven om zelf impact te maken.

Wil je sparren? Bel me op (085) 017 1700, mail naar saskia@dejongev.nl of ontmoet me op Linkedin.

LinkedIn profiel Saskia de Jong

Vergelijkbare berichten