|

Kracht van framing is kunst van overtuigen

Home » Marketing » Beïnvloeding in marketing » Kracht van framing is kunst van overtuigen
framing

Framing en de kunst van overtuigen

Framing is een techniek waarbij je taal en beelden zo inzet dat je de perceptie van je publiek beïnvloedt. Het draait niet alleen om wat je zegt, maar vooral om hoe je het zegt. Door bewust te kiezen voor bepaalde woorden en beelden, kun je de manier waarop mensen een boodschap interpreteren en erop reageren sterk sturen. In deze blog bespreek ik de basisprincipes van framing, de werking van ons brein hierin en hoe je framing effectief kunt inzetten, in de podcast over framing werk ik een paar praktische voorbeelden uit.

Wat is framing?

Framing is een krachtige manier om je boodschap te versterken en je publiek te beïnvloeden. Het gaat erom dat je de taal en beelden zo kiest dat mensen ontvankelijk worden voor de inhoud. Door het juiste frame te kiezen, maak je jouw verklaring over een onderwerp de meest logische en overtuigende.

Hoe werkt framing

Om te begrijpen hoe framing werkt, moeten we eerst kijken naar hoe ons brein beslissingen neemt. Daniel Kahneman, een van de meest invloedrijke psychologen ter wereld, legt uit dat ons brein op twee manieren werkt: snel en automatisch (systeem 1) en langzaam en beredeneerd (systeem 2). Meer dan 80% van onze beslissingen worden genomen door het snelle brein, dat instinctief en zonder veel nadenken werkt. Dit maakt ons erg gevoelig voor framing, omdat het snelle brein – ook wel het oerbrein genoemd – snel conclusies trekt en liever de weg van de minste weerstand kiest.

Drie elementen van framing

Drie elementen vormen de bouwstenen van elke overtuigende boodschap.

Waarde

Het eerste element van framing is de waarde die je aan je boodschap koppelt. Dit betekent dat je moet weten wat belangrijk is voor je doelgroep en daar je frame op afstemmen. Waarden zoals duurzaamheid, gezondheid, innovatie en veiligheid kunnen de basis vormen voor een krachtig frame.

Bijvoorbeeld, als je dakisolatie verkoopt, kun je het benaderen vanuit het perspectief van duurzaamheid en energiebesparing. Dit spreekt mensen aan die milieubewust zijn en op zoek zijn naar lange termijnoplossingen.

Verhaal

Het tweede element is het verhaal dat je vertelt. Mensen onthouden verhalen beter dan losse feiten, en een goed verhaal kan complexe informatie tastbaar en memorabel maken. Vertel bijvoorbeeld hoe jouw product of dienst heeft bijgedragen aan een succesvol project of hoe het een specifiek probleem heeft opgelost.

Een architectenbureau kan framing gebruiken door hun project van de herontwikkeling van een verouderd industriegebied te presenteren. Ze vertellen het verhaal vanuit het perspectief van stedelijke revitalisering en duurzaamheid, waardoor ze een emotionele connectie maken met hun publiek en de praktische waarde van hun werk benadrukken.

Taal en beelden

Het derde element van framing is de taal en de beelden die je gebruikt. Dit gaat over de specifieke woorden, zinnen, metaforen en visuele elementen die je kiest voor je boodschap. De juiste taal en beelden kunnen de boodschap versterken en ervoor zorgen dat deze blijft hangen bij je publiek.

Als je high-tech software verkoopt, kun je technische termen en grafieken gebruiken die resoneren met jouw doelgroep. Beelden van de software in actie kunnen de werking illustreren en je doelgroep overtuigen van de voordelen.

Het belang van framing in marketing

Framing is een essentieel onderdeel van marketing omdat het helpt om de perceptie van je merk te versterken en de betrokkenheid van je publiek te vergroten. Door de juiste frames te kiezen, kun je je marketingdoelen effectiever bereiken. Bijvoorbeeld, merken zoals Grolsch, Amstel en Hertog Jan gebruiken framing om specifieke waarden zoals (respectievelijk) vakmanschap, kameraadschap en ambachtelijkheid te benadrukken.

Praktische toepassing van framing

Een praktisch voorbeeld van framing is hoe je dakisolatie kunt framen. Vanuit een ambitieperspectief kun je benadrukken dat dakisolatie comfort biedt, subsidie oplevert en steeds populairder wordt. Vanuit een probleemgerichte insteek kun je benadrukken dat dakisolatie noodzakelijk is voor CO2-reductie, omdat er nu veel energie verloren gaat door slecht geïsoleerde huizen.

Daarnaast moet je bij het kiezen van je handelingsperspectief bepalen of je de nadruk legt op verlies of winst. Het verliesperspectief kan bijvoorbeeld zijn dat je zonder dakisolatie jaarlijks 1000 euro te veel betaalt aan energie. Het winstperspectief kan zijn dat je met dakisolatie 1000 euro per jaar bespaart.

Ook als podcast

Ik maak de podcast SPREX waarin ik praat met experts over impact en ik maak ook solo-afleveringen. Je beluistert SPREX op Spotify en op de podcastkanalen van Apple en Google.

Beluister mijn solo-podcast, kan ook hier:

Framing: breng je boodschap effectiever over

Framing is een krachtige techniek om je boodschap effectiever over te brengen en je publiek te beïnvloeden. Door je in te leven in je doelgroep, een sterk verhaal te vertellen en de juiste taal en beelden te gebruiken, kun je de perceptie en reacties van je publiek sturen. Of je nu een product verkoopt, een dienst aanbiedt of een merk bouwt, framing helpt je om je doelen te bereiken en meer impact te maken.

Wil je meer weten over framing en hoe je het kunt toepassen? Het boek ‘Meesterframer’ van Sarah Gagestein en Jolijn Mes is een uitstekende handleiding voor iedereen die wil overtuigen.

Meer lezen over beïnvloeding?

Nudging heet het duwtje in de rug waarmee je gewenst gedrag aantrekkelijk maakt. Het is Engels voor: een zetje in de rug. Integreer je zo’n aanpak in je eigen business, dan kan dit zetje ook gunstig zijn voor jou, je bedrijf of organisatie. Nudging in je business verweven is slim, en je hoeft er misschien niet eens externe hulp voor in te schakelen. Inzicht in de werking van menselijk gedrag én creativiteit inzetten om je eigen doelen te bereiken, op een sympathieke manier. Ik schreef een blog over hoe je met nudging van duurzaam gedrag een no-brainer maakt.

,
Saskia de Jong

Saskia de Jong

Zoek je houvast, ideeën en inspiratie voor je business en je marketing?

Ik ben marketeer en media expert in het technisch mkb. Frequente zichtbaarheid met een goed verhaal dat duurzame impact heeft, vormt dagelijks mijn rode draad. Hoe je kennis en visie vertaalt, doelgroepen bereikt met impact en business genereert, is de kern van menig project.

Ik werk vaak voor kennisintensieve organisaties, regelmatig samen met projectpartners en ook internationaal. Ik blog over ondernemen, groeien en marketing en op het consumentenblog woontlekker.nl blog ik over energieneutraal wonen.

In de SPREX-podcast praat ik met experts over impact. Verrassende gesprekken van een half uurtje die je concrete ideeën en inzichten geven om zelf impact te maken.

Wil je sparren? Bel me op (085) 017 1700, mail naar saskia@dejongev.nl of ontmoet me op Linkedin.

LinkedIn profiel Saskia de Jong

Vergelijkbare berichten