Lek museum Calatrava en pleidooi van Jan Terlouw

Home » Ondernemen » Lek museum Calatrava en pleidooi van Jan Terlouw
kwaliteit duurzaamheid

Kwaliteit is in het leven niet vanzelfsprekend en duurzaamheid ook niet. Over het lekke museum van Calatrava en de duurzame focus van Jan Terlouw. Ik grijp ze aan om met behulp van storytelling de aandacht te vestigen op de noodzaak van duurzaamheid in de wereld. 

Drup, drup, drup. Terwijl ik met mijn dochter in het Museu de les Ciėncies in Valencia ben, loopt het water overal langs de betonnen pilaren naar beneden. Het is herfst en het giet, dus we zijn blij dat we binnen zijn. Het wetenschapsmuseum dat de beroemde architect Santiago Calatrava ontwierp voor zijn eigen stad, is spectaculair en lokt stromen toeristen. Maar het water stroomt er ook, want het is zo lek als een mandje.

Op een avond in ons (nieuwbouw) Airbnb appartement in Valencia breekt het onweer los en volgt een wolkbreuk. Het houdt een tijdlang aan. Een tikkend geluid ook: drup, drup, drup. Als we de slaapkamerdeur opendoen komt het water ons tegemoet. Het sijpelt van het plafond, via de muur langs het deurkozijn naar beneden. Ja, in een nieuwbouwappartement dus.

What you see is not always what you get.
Kwaliteit is niet vanzelfsprekend en duurzaamheid ook niet.

Architectonische handtekening Calatrava

Wil je iets bereiken in het leven dan moet je kwaliteit leveren en ervoor gaan. Hoewel het museum van Calatrava bouwkundig niet van topkwaliteit is, heeft hij zijn markante architectonische handtekening overal in de wereld achtergelaten. Met forse overschrijdingen van begrotingen blijft hij een veelgevraagd architect. Kwestie van goeie marketing.

Storytelling over duurzaamheid en kwaliteit

Heb je het optreden van Jan Terlouw in De Wereld Draait Door gezien? Een prachtig staaltje storytelling. Met ‘het touwtje van Terlouw’ hield hij heel Nederland toch wel even in zijn greep. Op 30 november hield hij een vlammend betoog. in De Wereld Draait Door. “We verwoesten onze aarde, de oceanen zitten vol met plastic soep, in de democratie hebben we geen vertrouwen meer”, aldus de eminence grise van D66, die zichtbaar geëmotioneerd was en politici aansprak op hun eerlijkheid en opdracht als volksvertegenwoordiger. Hij riep ook op duurzamer te leven om de wereld op een goede manier aan onze kinderen te kunnen achterlaten. “Ik heb een prachtig leven gehad, ik hoop dat zij dat ook hebben”, zo besloot hij. Je bekijkt het filmpje hier.

Jan is een volhouder. Hij is inmiddels 85 jaar, nog immer vol vuur en heeft nog steeds die duurzame focus. Ik heb Jan Terlouw lang geleden geïnterviewd toen hij professor was aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn vriendelijkheid en charisma die mij destijds troffen is hij nog niet kwijt.

Nieuwe aanpak voor duurzaamheid

Grote veranderingen voor een duurzame wereld noodzaken een nieuwe aanpak en nieuwe businessmodellen, een nieuwe kijk op vertrouwde middelen en kanalen en verkenning van nieuwe. Kijk alleen al naar de klimaatverandering, de urgentie is groot. Veel bedrijven snappen het en zijn aan de slag, vinden zichzelf soms opnieuw uit, vanuit een sterk kwaliteit- en duurzaamheidsbeginsel.

Wil je betekenis hebben en houden tijdens je gehele leven? Dan moet je jezelf blijven vernieuwen en verbeteren, steeds weer. Zodat je jezelf blijft ontwikkelen.

Ik ben benieuwd wat hoog scoort op Calatrava’s to do-list…

Vergelijkbare berichten