Tips van 3 aannemers voor een website die werkt

Meer dan ooit moet een website informeren, overtuigen en beïnvloeden. Ik onderzocht ruim 100 websites van bouwers en installateurs; hoe leggen ze de connectie met hun doelgroepen? Een rijtje koplopers haalden wij in ons rapport naar boven. Drie ervan zijn door het vakblad Aannemer geïnterviewd. Ze hebben de aanpak van hun website stevig geïntegreerd in hun dagelijkse gang van zaken en geven tips voor een website die werkt voor een aannemer.
In het rapport over dit onderzoek constateerde ik vooral dat er weinig projecten en personeel op websites van bouwers en installateurs staan. Een hoofdstuk in het rapport bevat een lijst met een aantal koplopers, waaronder de 3 door vakblad Aannemer geïnterviewden.
Waarom deze bedrijven als koploper zijn benoemd:
- Bouwbedrijf Mensink – Filmpjes van project onder andere met drone, informatie komt persoonlijk over, klanten lijken zelf de blogs te schrijven
- Bouwbedrijf Van Schaik – Navigatie ingericht op soorten klanten: architecten, bedrijven, zorg enz, tevens: projectverhalen
- Roscobouw – Uitgebreide zeer verzorgde website, in navigatie: Verhalen
Hieronder lees je de interviews die in het vakblad zijn gepubliceerd. De eigenaren geven tips voor de website van een aannemer.
“Als je het goed doet, werkt een website echt” – Gonard Mensink, eigenaar Mensink Bouwbedrijf
“Ik ben altijd behoorlijk sceptisch geweest over websites. Het kost tijd en geld om ze te maken en dan moeten ze ook nog onderhouden worden. Inmiddels weet ik wel beter. Als je het goed doet werkt een website écht. Het maakt dat bezoekers je bedrijf leren kennen; er een bepaald gevoel bij krijgen. En dat trekt weer de juiste klanten.
Hoe je een goede website maakt?
- Vooral niet zelf. Dat kun je niet. Schakel een deskundige in. Die houdt je scherp en bekijkt de zaken vanuit een ander persepctief.
- Draag uit wie je als bouwbdrijf bent en hóe je de dingen doet. Je moet onderscheidend willen zijn. Zonder personal touch lukt dat niet, dus:
- Laat mensen zien. Wij brengen medewerkers in beeld én klanten. Zij vertellen in blogs over hun ervaringen met ons. Ervaringen die door een tekstschrijver worden opgetekend. Want:
- Doe het er niet zomaar even bij. Zet er iemand op, anders komt de klad er in.
- En: ga zelf bloggen. Het is verschrikkelijk leuk!
Ik laat in de auto – uiteraard handsfree – mijn gedachten de vrije loop, terwijl onze tekstschrijver op kantoor meeschrijft. Omdat ik dyslectisch ben, maar ook omdat je het als aannemer niet kunt. Je moet een website in je bedrijfscultuur zien te krijgen. Medewerkers aansporen om een foto te maken van de taart tijdens de oplevering. Dat straalt vaktrots uit.”

“Je website moet uitstralen waar je voor staat” – Kees van Schaik, directeur Bouwbedrijf van Schaik
“Waar social media platforms komen en gaan, is een website een blijvende mogelijkheid om je bedrijf te presenteren. Een online visitekaartje. Maar besef wel: een website maken is een serieuze zaak. Een proces dat begint met het bedenken welk beeld je van je bouwbedrijf wilt neerzetten. Dat uitdenken, kost de meeste tijd. Neem die tijd! Zodat je website uiteindelijk echt uitstraalt waar je voor staat. Wat je talenten zijn. Kortom, waar je kracht ligt. Het is heel verleidelijk om de meest spraakmakende projecten te laten zien. Alleen lijkt dat dan het enige dat je kunt.
Onze klantenkring is divers; we bouwen voor particulieren, zorginstellingen en overheidsinstanties. En hebben zeker ook een lijntje met architecten. Op die doelgroepen is onze website helemaal ingericht. We vertellen hen wat we voor ze kunnen betekenen. Gecombineerd met projectverhalen en klantreacties. Dat werkt: op het moment dat men hier op kantoor komt, is een groot deel van het werk al door de website gedaan als het gaat om vertrouwen. Een weerspiegeling van wat wij op de bouw willen uitstralen. Want hoe klein een project ook, het resultaat moet goed zijn. We willen een hoog niveau voor de verschillende portemonnees bereiken door netjes en vooral samen te werken. Het sleutelwoord om van projecten een succes te maken.”
“Actueel blijven is het allermoeilijkste” – Sandra Malka, algemeen directeur Roscobouw
“Het hebben van een website is een must. Je kunt jezelf als bedrijf niet serieus nemen als je er geen hebt. Het is immers belangrijk dat je wordt gevonden. Tegelijkertijd is het maken van een website zó iets anders dan de dagelijkse praktijk van bouwen. Dat zelf doen, is geen optie. Maar je moet het ook niet helemaal willen uitbesteden. Het is een samenwerking tussen websitebouwer, eventueel vormgever en het bedrijf zelf. Je moet er dus sowieso flink wat uren insteken.
En een website bouwen is één ding; vergeet het onderhoud niet. Je moet er iemand binnen je bedrijf voor vrijmaken. Niet iedereen heeft die mogelijkheid. Dan wordt een website al snel een noodzakelijk kwaad. Al hoeft dat niet per se. Het doel van je website bepaalt namelijk de hoeveelheid inspanning die je ervoor moet leveren. Als particuliere bouwer moeten wij constant op zoek naar nieuwe klanten. Dan kom je niet weg met alleen een landingspagina. Het is puur maatwerk. Het allermoeilijkste? Actueel blijven. Villabouw is trendgevoelig. Mooie plaatjes van projecten moeten aantonen dat wij daarin meegaan. Krijg dat maar eens georganiseerd als je werkgebied Brabant, Gelderland en Limburg is. Projecten zijn niet de enige ‘trekker’. Een website moet ook persoonlijk zijn. Om te laten zien dat wij voor echte mensen bouwen, publiceren we klantverhalen. Bezoekers kunnen zich daarmee identificeren, het komt dan dichtbij.”
Meer tips voor een website van een aannemer
Veel bouw- en installatiebedrijven kunnen eenvoudig stappen maken door hun projecten te tonen, hun personeel er een rol in te geven en te vertellen wat ze meemaken en wat hen bezighoudt. Deze interviews onderstrepen dat nog eens extra! Iedereen heeft een verhaal, vaak zelfs een heel goed verhaal. De mensen maar ook bedrijven en organisaties zijn erin geïnteresseerd, want het kán hun leven veranderen.
Meer over het rapport lees je hier.
Met dank aan het vakblad Aannemer voor de interviews.

Saskia de Jong – marketeer en mediamaker
Een rode draad in mijn loopbaan is de worsteling in technische markten hoe je je waarde het best naar de markt krijgt. Hoewel ik geen techneut ben, kan ik snel tot de kern doordringen. Ik heb zoveel ervaring met marketing en communicatie in de techniek dat ik snel snap wat de essentie is. Bedrijven en organisaties schakelen mij in omdat ik ze help met een helder en overtuigend verhaal. Met mijn hulp worden zij geziene experts in hun vakgebied, waar niemand omheen kan.